Det sociala samspelet på Facebook. Därför får du inga gillningar.


“Varför kommenterar ingen mina statusuppdateringar?” “Varför gillar ingen mina foton?” “Varför klickar ingen på mina länkar?”

Det är inte bara Facebook-skeptiker som kommer med liknande kommentarer, även aktiva Facebook-användare ställer sig samma frågor. Mitt svar är alltid detsamma: Hur aktiv är du egentligen?

Många glömmer att det sociala samspelet också gäller på Facebook. Precis som i annan mänsklig kommunikation, handlar kommunikationen på Facebook om att ge och ta. Det handlar om interaktion. Det handlar om dialog. Majoriteten av de personer som tycker sig vara aktiva på Facebook men inte får kommentarer har missat den poängen. De satsar (medvetet eller omedvetet) på monolog. De lägger upp bilder, de uppdaterar sin status, de delar blogginlägg… men hur ofta gillar samma personer andras foton? Hur ofta kommenterar samma personer andras statusmeddelanden eller länktips?

Facebook, som andra sociala medier, handlar om utbyte och delaktighet. Det är absurt att förvänta sig engagemang från andra när man själv inte engagerar sig. Det är som att ringa upp en vän och prata i en halvtimme utan att fråga hur vännen har det. Eller att vara bortbjuden på middag och prata non-stop utan att öppna upp för samtal. Det handlar inte om hur ofta du uppdaterar din status eller hur många timmar du lägger ner på att läsa andras sidor. Det handlar om i vilken utsträckning du interagerar med dina vänner!

I all effektiv kommunikation finns en outtalad regel: Lyssnar du på mig, så lyssnar jag på dig. Ser du mig, så ser jag dig. Facebook undantas inte från det sociala samspelet. Kommenterar du dina vänners flöden, kommer de att kommentera ditt flöde. Det här är också en av Robert Cialdinis sex principer för påverkan. Cialdini är en av de främsta forskarna kring påverkan och menar att relationer bygger på återgäldande (reciprocation). Vi upplever att vi står i skuld till de som gett oss något, och vi ger något för att vi vet att vi en dag kommer att återgäldas. Kalla det osjälviskt, men många medier drivs av människans psykologiska egoism. Vi kommunicerar och delar med oss för att det ger oss något tillbaka, vad det må vara.

Titta på din wall. Hur stor del av flödet består av dina egna statusuppdateringar, länktips och bilder, och hur stor del av flödet består av interaktion med andra? Börja se andra! Lyssna, kommentera, gilla. Svara på dina vänners kommentarer. Tacka för beröm. Besvara frågor. Tänk på att vara mänsklig även på Facebook: visa både positiva OCH negativa känslor. Kommentera andras missöde OCH välgång. Vi tenderar nämligen att skriva mest om våra ljusa stunder, men att kommentera mest andras missöden. Bryt det mönstret!

41 svar
 • Anders Karlsson

  Får mig en själv en tankeställare när jag läser detta. Jag som privatperson är aktiv på Facebook och kommenterar, gillar och liknande och tycker också att jag får bra respons från andra. Men jag gick inte på en av mina företags sidor där jag har några följare, inte många och började klicka runt på dessa. Men eftersom fler och fler har sina profiler stängda då kommer jag inte in och kan kommentera eller gilla på de som gillar mitt företag. Hur skall man hantera det?

  • Anonym

   Först och främst – intressant artikel! Denna delas under dagen 🙂
   Anders – Som Facebooksida kan du inte kommentera på Facebookprofiler.
   Det man istället får göra är att kommunicera med Facebooksidor.

   Facebookprofiler är de som används av privatpersoner. Facebooksidor är de som används av företag, organisationer, produkter mm.
   Gilla dina samarbetspartners, kunder, vänner mm med Facebooksidor – här kan du, oftast, kommentera hur mycket du vill 🙂

   Vänliga hälsningar
   Robert Andersson på Facebookskolan

   • Tack för positiv respons!

    @Anders Karlsson En väldigt bra fråga som jag tror många ställer sig. Tack för svar Facebookskolan!

 • Pingback: Är du en äkta expert på social media? - Björn Sennbrink()

 • Klockrent inlägg! Ibland känns det som att det borde vara nån form av användarvillkor på Facebook? ”Jag förstår att kommunikation är dialog och jag accepterar att jag måste ge för att få” 😉

 • Jablan

  Ser ingen storhet i denna analys. Vårt tid på Facebook överträffar stort vad vi som människor behöver: icke kalla och icke ytliga kontakter och en massa gilla och inte gilla.
  Jag har en kompis som adderade mig och då trodde jag hon ska kommentera mig nån gång eller för en gångs  skulle skriva först och se mig. Men icke. Hon vräker ur sig en massa smörja och då väntar hon sig/tror jag/ att bli bekräftad. Tänk om vi som Facebookar tog istället hand om om våra nära och kära och umgås med ”kött och blod” istället på att bara marknadsföra sig för att  nån anonym medmänniska bjuda os på ett ”gilla”.

  • Tack för din kommentar Jablan. Jag kan inte hålla med dig om att Facebook överträffar vad vi som människor behöver. Det finns ett stort behov av plattformar som Facebook och den kommunikationsform Facebook erbjuder. Annars hade Facebook gått under för länge sen. 

   Facebook och andra sociala medier utesluter inte träffar face-to-face. Tvärtom fungerar de som väldigt bra komplement.

   • Jablan

    Vanor kommer och går men vad blir det av oss. Inte spritfabriker har gått under och i en snaps kan man hita en och annan smula gott. Vi har ju förvisat våra gamla till servicehus och vi har inte så mkt tid för varandra. Men att sitta i dagarna och timmarna o producera klokheter och konsumera dem det har vi tid för….
    Jag vill inte heller att nåt ska gå under …men mer äkta värme är jag ute efter..och mer sömn och kärlek…

    • Men många ser Facebook (bloggande, twittrande osv) som en del av sin vardag. Man bygger kontaktnät, nya relationer som håller länge, utbyter intressen och diskussioner, utvecklar sina tankeprocesser i kommunikation med andra, håller kontakt med familj och vänner… det ger också en slags kärlek och värme.

     • Jablan

      Har ingen ambition att agera som moralvakt; vill bara väcka till livlite frågor . Att umgås via nätet och umgås IRL är som att kolla på porrfilmer resp. älska på riktigt. Nät kan vara komplement i viss utsträckning men kan inte ersätta levande mötet. Dessutom har inte den moderna människa varken tid eller förmåga att täcka eller leva ut så många relationer som vi luras vi behöver.  Därför har vi en uppsjö av terapeuter av olika slag som försöker rädda oss hit och dit. Just för att vi människor har en tendens att vilja stort; att vilja ha många människor omkring sig vilket vi egentligen inte klarar av. Osv….:-))

 • Härligt att du beskriver det så bra, det som jag med flera gör varje dag. Du beskriver det enkelt, precis som det är. Har för övrigt länge varit trött på experttyckare om facebook som inte lever som de lär. det vet ju inte jag ännu om du gör 🙂 Men jag vågar tro det, då din beskrivning är så klockren. Jag svara alltid som du då ”folk” undrar hur de ska få ”folk” att gilla, se dem och sprida deras grejer. Kul att hitta dig Jeanette! Hoppas på fortsatt interaktion!
  Vänliga Inger Eriksson

  • Tack för väldigt positiv feedback Inger! Jag hoppas att jag lever som jag lär, det är i alla fall ett mål 🙂 Glad att du hittade hit och hoppas också på fortsatt interaktion! Spännande blogg och verksamhet du har! 

 • Linda Tokmorsan Mustica

  Så bra skrivet!

  Tänker att samma gäller i bloggvärlden till stor del. Många gnäller över att ingen kommenterar. Men om man sällan är ute och kommenterar själv blir det så. Det är enkel matte faktiskt när man tänker efter!

 • Linda Tokmorsan Mustica

  Så bra skrivet!

  Tänker att samma gäller i bloggvärlden till stor del. Många gnäller över att ingen kommenterar. Men om man sällan är ute och kommenterar själv blir det så. Det är enkel matte faktiskt när man tänker efter!
  http://baralinda.se/wordpress/

  • Verkligen. Det fick jag lära mig när jag började blogga. Att vara ute på andras bloggar, dela och kommentera. Många blogrolls fungerar på samma sätt, där det handlar om utbyte. 

 • Det mer komplex att få gillamärkningar och kommentarer än det. Det berör också på mannens status, jag känner en man som får 10-tal kommentarer för varje status uppdatering trots han inte kommenterar om andras. Det för att han driver en stor webbyrå.
  Det finns så många variabler (relevans t.ex.) som påverkar interaktion att det nästan omöjligt att sätta tumregler som passar alla. I sociala medier gäller oändligt test-and-trial.  Och även om nåt funker det inte säger att samma metoder skulle funka i framtiden.

  • Som du skriver finns det flera orsaker. Det jag beskriver är ett av de mönster som finns. Och ett tydligt sådant. Status och relevans spelar också roll. Relevansen är mindre komplicerad tycker jag.  Om jag får kommentarer/gillningar från en person som jag normalt sett aldrig skulle kommunicera med, kommer jag så småningom att återgälda henne. Även om jag tycker att hennes/hans inlägg är ointressanta. (Till en viss gräns förstås.) Däremot är status-frågan knepig. Jag tror inte att enbart interaktion skulle få ”ett stort” namn att återgälda. 

 • Lerlerller

  Man måste nog vara 30+ för att behöva få detta i skrift och uppskatta detta. Detta är ungefär lika intressant som en artikel om ”ska du koka potatis behöver du varmt vatten”

  • Guru

   Just det. Och bakom detta ska det ligga många år av forskning. Tack för de orden:-)

 • Huvudet på spik! Helt uppenbart men ändå så svårt att inse och förklara, som så mycket annat är det självklart när man får det berättat för sig. Tack, du åker rakt in i min Reader.

  • Härligt! Det har varit svårare att förklara samma sak muntligt. Kanske är det lättare att ta till sig när tankarna finns på papper (eller skärmen). 

 • Vilken underbar text om hur det är att jobba med sociala medier – vi på http://www.rekryteringskanalen.se STORGILLAR detta! Mycket tänkvärt det du skriver.

  /Redaktionen på Rekryteringskanalen

 • Pingback: Bra länkar – 17 juni, 2011 | Per Olof Arnäs()

 • Pingback: Jeanette kommenterar – 19 June 2011 | jeanettefors.se()

 • Mycket bra inlägg faktiskt. Egentligen är det common sense för oss som varit aktiva ”på riktigt” under lång tid, men för alla där ute i ”den andra” verkligheten verkar det inte alls lika självklart. Och detsamma gäller ju också tex blogginlägg. Folk gnäller över att de inte får kommentarer i sina bloggar – men hur ofta kommenterar de själva? 🙂

  • Tack för din kommentar Daniela! Ja visst är det common sense. Kommunikation på Facebook är som annan kommunikation, där sändaren måste ha mottagaren i åtanke. Som du skriver gäller ”ge och ta” också blogginlägg.

 • Pingback: Facebook: Är vi alla narcissistiska? | jeanettefors.se()

 • Pingback: mujeres article()

 • Pingback: mujeres()

 • Pingback: website()

 • Pingback: website()

 • Pingback: click here()

 • bonzibaby8356

  Finns ”bara” En ”expert” Universum, ständigt,ger och tar, Vi snurrar runt i en svindlande hastighet (31 Km/sek) i vårt Solsystem/// Expert? Väldigt ”Övermaga” Inlärt som ettor och nollor i en Japansk Robot! Kom igen när du Cyklat Sverige runt i ur och skur,i snö och kyla,regn,uppför,nerför! Du är en varelse bland 7.000.000.000 Varelser……/// Kallaste dagen på Cykeln? -66 i Strömsund  – 51 grader kallt! Min Planet? Neptunus 271 – kall, inga krig, inga Gudar..Inga bilar.. Där vill jag ”verka” vill jag bo!

 • Pingback: reciprocal link checker()

 • Pingback: VD-kommentarer - 13 June 2011 | VD-BLOGG()

 • Pingback: Är du en äkta expert på social media? » Björn Sennbrinks privata blogg()

 • 32 åringen

  Alltså man ska ju mena det också inte tänka’ nu ska jag gilla andras inlägg för då kommer de gilla mina inlägg”. Tyvärr märker man att många falska personer tänker så här för bli ytligt omtyckta på Facebook. Är det äkta kärlek? Nej, handlar bara om att man ska känna sig populär. Är detta inte lite barnsligt när man kommit upp över 30 års ålder!?

 • 32-åringen

  Alltså är det inte ytligt att tänka ”att nu ska jag gilla andras inlägg för då kommer jag folk gilla mina inlägg”. Det är ju viktigt att man verkligen gillar andras inlägg om man gillar dem! Det viktigaste är ju att vara en sann person för att bli omtyckt. Tyvärr använder sig många falska personer av metoden de trycker på gillaknappar bara för att få något tillbaka, för att känna sig omtyckta, populära över nätet. Ej bra för självkänslan att ha baktankar med att göra andra glada! Då får jag hellre inga likes och är sann som person!

 • 32-åringen

  Varför raderas mina poster? Får inte vem som helst kommentera här? Är inte allas tankar om gillamarkeringar lika viktiga?

  Mina tankar kring detta:

  Alltså är det inte ytligt att tänka ”att nu ska jag gilla andras inlägg för då kommer jag folk gilla mina inlägg”. Det är ju viktigt att man verkligen gillar andras inlägg om man gillar dem! Det viktigaste är ju att vara en sann person för att bli omtyckt. Tyvärr använder sig många falska personer av metoden de trycker på gillaknappar bara för att få något tillbaka, för att känna sig omtyckta, populära över nätet. Ej bra för självkänslan att ha baktankar med att göra andra glada! Då får jag hellre inga likes och är sann som person!

  Alltså är det inte ytligt att tänka ”att nu ska jag gilla andras inlägg för då kommer jag folk gilla mina inlägg”. Det är ju viktigt att man verkligen gillar andras inlägg om man gillar dem! Det viktigaste är ju att vara en sann person för att bli omtyckt. Tyvärr använder sig många falska personer av metoden de trycker på gillaknappar bara för att få något tillbaka, för att känna sig omtyckta, populära över nätet. Ej bra för självkänslan att ha baktankar med att göra andra glada! Då får jag hellre inga likes och är sann som person!

  • Hej 32-åringen, här raderades inget. Det var säkert en fördröjning bara innan du kunde se din kommentar på skärmen.

   Jag ser det inte som ytligt. Det är tvärtom en strategi som man kan använda sig av i sin kommunikation och för sitt eget syfte/sitt mål med sin närvaro i sociala medier. Och det talar inte mot att du ska vara äkta och ärlig med den du är och utger dig för att vara. Ärlighet och transparens är en förutsättning för att lyckas.