GD Angeles Bermudez-Svankvist får sparken – säger att det är ”business as usual” dagen innan


Arbetsförmedlingens generaldirektör har idag blivit avsatt mot sin vilja. Regeringen har äntligen fattat det beslut som bör ha fattas för ett år sedan; att skilja Angeles Bermudez-Svankvist från sitt uppdrag.

Igår eftermiddag uppgav styrelseledamoten Joachim Berner till TV4 att Arbetsförmedlingens styrelse inte längre har förtroende för ledningen, bland annat Angeles Bermudez-Svankvist. Strax efter det uttalandet höll Bermudez-Svankvist en pressträff där hon berättar hur förvånad hon är över styrelsens agerande och att hon fortsätter som GD; business as usual, sade hon.

Business as usual? Det säger alltså en generaldirektör som kritiserats väldigt hårt under en lång period. Jag har i min ledarskapsbok Praktisk kriskommunikation skrivit ett helt kapitel med rubriken ”Skit i business as usual” där jag menar att ledare som mitt under en kris agerar som ingenting hade hänt och säger/tänker ”business as usual” inte visar att de tar problemet på största allvar. Och det är precis det Angeles Bermudez-Svankvist har gjort; hon har inte tagit kritiken eller styrelsens missnöje på fullaste allvar. Hon har gång på gång kört ner huvudet i sanden, hållit för sina öron och vägrat ta till sig av kritiken. Till allmänheten och media har hon visat en iskall sida, en totalt oberörd sida, trots att hon är chef för en av Sveriges viktigaste myndigheter. En myndighet som ska hjälpa människor!

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har inte tagit sitt ansvar. Och det har inte heller regeringen gjort som låtit henne sitta på en av välfärdens viktigaste positioner utan att åstadkomma någon förbättring för Sveriges arbetssökande. Det är pinsamt. Business as usual, vad är det för skämt?

Angeles Bermudez-Svankvist har haft ett stort problem med förtroendet internt inom organisationen. Hon har fått bottenbetyg i fackets interna undersökningar. Arbetsförmedlingen kommer längst ned bland myndigheterna när folket får säga vad de tycker. För ett tag sedan kom det fram att Arbetsförmedlingen köpt PR-tjänster för 33 miljoner, samtidigt som myndigheten inte levererar.

Över 4 miljarder har avsatts för att kontraktera över 900 jobbcoachbolag. I en granskning som Aftonbladet gjorde redan 2009 avslöjades vilka metoder som skulle användas för att göra folk mer anställningsbara: healing, hjärntvätt och beröringsterapi. På Arbetsförmedlingen medger man att jobbcoacherna inte levererat enligt förväntningar.

När Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, blev utfrågad om Fas 3 av Uppdrag granskning, gick det riktigt illa till. En stickprovskontroll, som Arbetsförmedlingen gjort bland 600 Fas 3-deltagare och 500 anordnare, avslöjade att det hela i 47 procent av fallen kunde misstänkas handla om vanliga jobb. Alltså i nästan vartannat fall. Hon kunde inte svara och gjorde bort sig totalt i ett medieframträdande. Det har också kommit fram att Bermudez-Svankvist toppar löneligan bland statens generaldirektörer. Och nu senast avslöjade Aftonbladet en sammanställning av Bermudez-Svankvists skyhöga mobilräkningar.

Och dagen innan hon får sparken säger hon business as usual. Hon skulle ha avgått självmant för något år sedan, med i alla fall lite heder i behåll och lämnat över sitt uppdrag till någon som kan mäkta med det. Det här kan få konsekvenser på valet 2014 och påverka förtroendet för regeringen vad gäller arbetsmarknadsfrågor.

3 svar