Åkesson spelar på två olika planhalvor


I förrgår skrev jag ett inlägg om Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons krishantering av Aftonbladets avslöjande om Kent Ekeroths inblandning i invandringskritiska och främlingsfientliga hatsajten Avpixlat. Jag skrev om Åkessons tystnad i frågan. Att han vägrade svarar på frågor tyder på den svåra situationen som Åkesson befinner sig i. Att ta ställning i frågan skulle troligen innebära att ge Ekeroth sparken, vilket Åkesson inte vill.

Men, nu har Åkesson uttalat sig. Till DN igår uttryckte han sitt fortsatta förtroende för Ekeroth. Åkesson erkänner att Kent Ekeroth har tät kontakt med Avpixlat men påstår att det är en storm i ett vattenglas.

”Jag vet inte på vilket sätt det skulle vara ett problem, faktiskt. Det enda som är intressant i mitt perspektiv är huruvida någon av våra företrädare på något sätt hyser eller ger uttryck för uppfattningar som strider mot partiets politik. Och det har jag inte sett något av i det här fallet”, säger Åkesson.

Åkesson tycker alltså inte att Ekeroth ger uttryck för uppfattningar som strider mot partiets politik. Trots allt, Sverigedemokraternas största väljargrupp är nog de som då och då kan börja en mening med ”jag är inte rasist, men…”.

Men att påstå att det inte finns någon grund för att kalla Avpixlat för rasistisk är att bagatellisera debatten och hitta undanflykter från verkligheten. Det är att spela på två olika planhalvor. Ett nära engagemang i Axpixlat strider mot Åkessons linje om nolltolerans. Avpixlat har länge betecknas som rasistisk, främlingsfientlig och högerextrem. Det är en sajt som sprider rasism, muslimhat och attackerar privatpersoner med invandrarbakgrund. Avpixlat menar att det inte är möjligt att respektera lagen om hets mot folkgrupp eftersom det är en lag som ”inte erkänner och skyddar Sveriges största och vanligaste folkgrupp – svenskarna – i deras eget land, och som dessutom alltmer kommit att missbrukas för att försöka tysta oppositionella politiska röster”.

Imorgon, måndag, klockan 19.00 håller Jimmie Åkesson sitt tal i Almedalen. Talet kommer att ta avstånd från all typ av rasism och främlingsfientlighet. Men verkligheten visar annorlunda.

1 svar