Från frysta leoparder till dinosaurier – så ska Parken Zoo lösa krisen


Parken Zoo introducerar dinosaurier

Det var nu fem månader sedan det blossade upp ordentligt runt Parken Zoo efter att Kalla fakta avslöjat hur man avlivat och hanterat avlidna djur. Bland annat hittades utrotningshotade djur i en stor container. Det skrevs en arg kommentar varannan sekund på Parken Zoos Facebooksida. Och djurparkens slogan ”Räddar världens djur” blev snabbt förändrad till ”Slaktar världens djur”.

Jag har bara följt Parken Zoo på avstånd sedan dess, genom deras pressmeddelanden och genom andra medier.

Den enda officiella kommunikation som förekommit från Parken Zoo har varit efterdyningarna till krisen. Det har handlat om granskningar, granskningsrapporter, öppna åtgärder, ny vd, ny djurparkschef och mycket mer.

De verkar ha tagit rätt hårt i kritiken och har faktiskt jobbat med att genomföra förändringar i verksamheten, vilket är mycket positivt. Som alltid återstår att se hur djupt förändringar i praktiken går, men utifrån sett ser det seriöst ut tycker jag.

Lämnar krisen bakom sig

Nu verkar man lämna krisen bakom. Jag kan inte undvika att reagera när jag ser hur de gör det, genom att introducera årets nyhet: Dinosaurier. Så här skriver man i pressmeddelandet som kom för några minuter sen:

”Tretton verklighetstrogna dinosaurier som ryter och rör på sig – och arkeologisk utgrävning för barnen. Det är huvudattraktionerna i utställningen Dinosauriernas Tid, årets stora satsning för Parken Zoo i Eskilstuna med premiär den 4 maj.”

Så, är detta bra eller dåligt? Det återstår att se. De har tajmat det rätt bra. De introducerar en utställning som kommer att locka kärnmålgruppen barnfamiljer. Samtidigt har de genomfört rätt många åtgärder för att visa att de tagit de tidigare problemen på allvar – och, let’s face it, folk kanske hellre vill se dinosaurier än att fortsätta bojkotta.

2 svar