Intervjuas av TT om kändisarnas krishantering


I torsdags den 26 juli blev jag kontaktad av TT Spektra, Sveriges största nyhetsbyrå som bevakar kultur- och nöjesvärlden, för ett uttalande om kändisarnas krishantering och skådespelerskan Kristen Stewarts offentliga ursäkt för att hon varit otrogen mot sin pojkvän. Hon är inte först med den typen av pressmeddelande. Intervjun publicerades samma dag och finns bland annat att läsa på SvD, Metro, Västerbottenskuriren och Helsingborgs dagblad:

Kristen Stewart är den senaste i raden av stjärnor som säger ”Förlåt mig” offentligt. 

– Ett typiskt pr-trick, säger krishanteringsexperten Jeanette Fors-Andrée. 

Nätet kokar sedan det i veckan avslöjades att skådespelerskan Kristen Stewart varit otrogen mot sin pojkvän Robert Pattinson. Stjärnan hade fångats på bild tätt omslingrad med med ”Snow white and the huntsman”-regissören Rupert Sanders. På onsdagen bekände Stewart själv sitt snedsteg genom att skicka ut ett pressmeddelande där hon uttryckte sin djupaste ånger för det hon gjort mot den hon ”älskar och respekterar mest”. 

– De senaste fem åren har det blivit en trend att själv ta initiativet i all kriskommunikation. Det är ett typiskt pr-trick att få lite spotlight på sig när något negativt har hänt och vända det till sin fördel, berättar Jeanette Fors-Andrée, som är expert på krishantering och författare till boken ”Modern kriskommunikation”. 

Kristen Stewart visar med sitt pressmeddelande att hon tar situationen på allvar. 

– Man blir trovärdig i andras ögon när man ber om ursäkt så offentligt. Det här är en person som vågar stå för det hon säger och gör, och hon är så ledsen att hon kan gå ut offentligt med det, säger Jeanette Fors-Andrée, som är övertygad om att skådespelerskan fått rådgivning av en krishanterare inför sin ursäkt. 

Genom att själv snabbt gå ut och möta ”krisen” kan man påverka vad som skrivs i medierna, förklarar hon: 

– Jag kan tänka mig att det hade blivit värre skriverier och en massa spekulationer, en mycket större grej, annars. Hon skulle ha blivit totalt överkörd av andra historier. Det är det man försöker undvika med att ta initiativet och själv vara först.

/TT Spektra

Lämna ett svar