Jeanette kommenterar – 22 July 2011


www.expressen.seStoltenberg: Fegt, ohyggligt och brutalt – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöj

22 July 2011 – Idag går mina tankar till alla drabbade i Norge. Jag är mållös. Det är alltid skrämmande med liknande attentat, men mer skrämmande när det sker så nära oss.

Än en gång slår det mig vilken stor roll sociala medier har i kristider. Twitter visar sig vara, som under revolutionen i Egypten, en effektiv kanal för spridning av information. Idag var Twitter rätt kanal att följa. Här var användare snabba med personliga vittnesmål och med att beklaga, fråga efter vänner och bekanta i Norge, och rapportera från palts. På Google+ och Facebook var rapporteringen mindra aktiv.

Som i de flesta situationerna skapas en hel del spekulationer. Men överlag känns krisen väl hanterad. Man har varit nyanserad i sin kommunikation. Poliser, politiker och medier var tidigt på plats. Polisen var snabb med att kommentera. Dessutom uppvisade polisen resultat, bland annat genom att snabbt berätta att man har häktat en person för båda händelserna.

Som Norges statsminister Jens Stoltenberg sa i presskonferensen måste de drabbade få sörga och finna tröst. Sen börjar ett hårt arbeta. ”Ni ska inte få ödelägga oss. Ni ska inte få ödelägga vår demokrati. Vi är en liten nation, men vi är en stolt nation”, sa statsministern.

1 svar