Jeanette kommenterar – 30 maj 2011


1. Stoppa polisens läckor
Fallet Ola Lindholm har väckt en diskussion för att stoppa poliser från att läcka sekretessbelagda uppgifter till medierna. Innan det upprättats en polisrapport hade barnprogramledaren Ola Lindholm redan hängts ut på Expressens löpsedlar.

Oavsett om personen i fråga är skyldig eller ej ska inte medierna dömma och peka ut. Det är sorgligt att en person ska smutskastas på det här sättet innan en rättegång dragit igång. Joakim Jardenberg skriver bra om detta.

Däremot tycker jag att Ola själv gjorde fel i att vänta med att föra fram sin historia. Att vänta en månad med att uttala sig i en offentlig kommentar förvärrade bara Olas situation och gav allmänheten och medierna tillfälle att spekulera. Det är tydligt att han inte förstod kraften i de sociala medierna. Tidig och öppen kommunikation om det som har hänt hade skapat mer förståelse och sympati. Han hade kunnat behålla kontrollen över diskussionen genom att ta initiativet och tidigt blogga och berätta sin version.

2. Kamprad om sönerna: De gör på sitt sätt
Expressen rapporterar att Ingvar Kamprads förhoppning om att sönerna en dag ska ta över familjeföretaget inte kommer att gå i uppfyllelse. Sönerna kommer att fortsätta verka inom Ikea men utan att representera företaget utåt. Återstår att se vad som händer med varumärket Ikea efter Ikea-legenden. Situationen påminner lite om Steve Jobs potentiella avhopp från Apple.

Lämna ett svar