Om Jimmie Åkessons krishantering i Resumé


I veckan intervjuades jag av Resumé om SD:s och Jimmie Åkessons krishantering i samband med Expressens avslöjande kring Sverigedemokraten Erik Almqvist.

Utdrag:

Resumé har tidigare i dag rapporterat om Expressens avslöjande kring Sverigedemokraten Erik Almqvist. Detta efter att tidningen fått tillgång till en filmsekvens där SD-toppen uttalar sig kränkande mot invandrare och kvinnor från partikollegan Kent Ekeroths mobilkamera.

Under förmiddagen höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens. Där tillkännagavs det att Erik Almqvist nu lämnar sitt jobb som ekonomisk-politisk talesman och platsen i partiets verkställande utskott.

– Jag tror att Sverigedemokraterna lade märke till den storm som händelserna skapade. De förstod att det bästa var att ordna med en presskonferens så tidigt som möjligt. Den tidigare strategin att lägga locket på fungerade inte, säger Jeanette Fors-Andrée pr-konsult på Hill&Knowlton till Resumé.

Erik Almqvist lämnar partitoppen, men samtidigt meddelade Jimmie Åkesson att han behåller sin riksdagsplats.

– Det är fel och visar att man inte tar sitt ansvar på allvar. Det går inte att skylla på att händelsen ligger ett par år tillbaka i tiden. När han sitter på den höga position som han gör så måste man ta sitt ansvar. Det kan man inte bara göra i kommunikationen, det måste visa sig i handling också, säger Jeanette Fors-Andrée.

Vad ger det för signaler gentemot allmänheten?

– Det signalerar att man inte ser allvarligt på händelserna. Det här kommer att skada förtroendet för partiet.

Vad tror du att dessa händelser kommer att få för konsekvenser på sikt?

– Dels ett försvagat förtroende bland väljarna. Jag tror att vi ganska snabbt kommer att se ett minskat väljarstöd och förtroende för partiet i de kommande mätningarna. Det kommer att dala kraftigt, delvis beroende på den svaga krishanteringen.

Kommentera