Polisens totala misslyckande


”Det är inget register över tusentals romer. Det är en analysfil.” Det säger Skånepolisen efter att DN avslöjande polisens olagliga kartläggning av tusentals personer, inklusive barn.

En analysfil skulle med andra ord vara bättre än ett register? Vilket totalt misslyckande från en myndighet som ska säkerställa samtliga medborgares säkerhet och trygghet i samhället. Först kom ett förnekande om att ett sådant register skulle existera. Men senare bekräftade polisen att register visst finns, men valde att använda ordet ”analysfil” i sin krisretorik.

Den här krisretoriken signalerar att Skånepolisen förminskar problematiken, problematiken kring länge utsatta och diskriminerade romer. En minoritet som än idag utsätts för rasistiska utspel. Det signalerar ”vi ser ingenting, vi hör ingenting, det här är helt normalt”. Den misslyckade krisretoriken fortsätter när presstalesmannen Lars Förstell säger ”Vi jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle göra”.

För Skånepolisen handlar det alltså om att putsa lite på ytan och formulera fina ord som ska få det att kännas lite bättre, istället för att genast slå fast att det här är ett oacceptabelt beteende som ska rättas till genom att radera alla register.

När DN frågade om något tyder på att polisen har fler liknande register svarade Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen, med ett tydligt nej. Detta visade sig senare vara en lögn när DN avslöjade att Skånepolisen har ytterligare ett register.

Jag skulle råda regeringen och polismyndigheten att följa Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, förslag på akuta åtgärder: att genast radera alla register, be om ursäkt till de som berörs och hitta ett sätt att ersätta de som drabbats av de biologiskt baserade registren.

”Kringresande”. Så heter mappen i Skånepolisens datorsystem. Jag skulle råda Skånepolisen att se över sin inställning och värdegrund. Man kan ju inte låta bli att undra vilka andra mappar hos polisen som döpts med en diskriminerande etikett.

Läs också Rikspolischefen: Det gör mig förbannad

2 svar