Usel krishanetring av Socialdemokraterna


Den politiska rapporteringen har under de senaste dagarna dominerats av Omar Mustafas avgång. Efter bara sex dagar i Socialdemokraternas partistyrelse petades Mustafa ut sent på lördagskvällen.

Sveriges största politiska parti har fallerat fullkomligt i sin krishantering, och det redan i valberedningsarbetet. Karin Pettersson på Aftonbladet skriver fantastiskt bra när hon uttrycker sig så här: ”Socialdemokraterna har skött krisen kring valet av Omar Mustafa till suppleant i partistyrelsen så klantigt att man vill skrika högt.” Paul Ronge skriver att krishaveriet förvärrat situationen, ökat motsättningarna och väckt fler frågetecken än svar. Ännu en gång har en socialdemokratisk valberedning misslyckats, menar Lena Melin och K-G Bergström.

Mycket i processerna kring Omar Mustafa är okänt. Men det man kan konstatera är ett totalt misslyckande från Socialdemokraterna. Alla ledande personer i den svenska toppolitiken vet att allt granskas in i minsta detalj. Varje förslag. Varje beslut. Ändå gör Socialdemokraterna grova misstag – misstag som öppnar upp för skarp kritik. Förtroendet får sig en rejäl törn och väljarflykt befaras. Socialdemokraterna borde veta bättre.

Transparens i politiska processer handlar om att förankra, både internt och externt. Här lämnade Socialdemokraternas valberedningsprocess många frågetecken. Omar Mustafa nominerades bara några få timmar innan omröstningen, utan närmare eftertanke om vare sig hållbara motiv eller konsekvenser. Allt gick så snabbt. Självklart faller hela strategin, om det nu kan kallas för en strategi.

Och värst av allt. Här har vi en valberedning som snabbt som blixten tillsatte en person i partistyrelsen, med ett stort ansvar att bära. Lika snabbt lämnar Socialdemokraterna Omar Mustafa helt själv i ett helvete som brakat loss. Ingen backar upp honom. Ingen förklarar hur det kommer sig att en nyvald person till partistyrelsen hamnar i en sådan situation. Skamligt. På alla sätt och vis. Här tog ingen kommandot över läget eller erbjöd Mustafa kommunikationsstöd.

Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, uppmanade Omar Mustafa att avgå. Och hon säger det stolt i en intervju. Men varken hon eller partiets ledning vill kommentera enskilda händelser som påverkat Omar Mustafas roll.

Uppdatering 23 april: Omar Mustafa ger i en pressträff sin version av det som hänt.. Han säger bland annat: ”Partiledningen vek sig för drevet”, ”Palm var med och fattade beslut om de uttalanden jag gjorde under hela drevet” och ”de stod inte på sig”. Veronica Palm svarar på kritiken genom att ge en annan bild.

Lämna ett svar