Det vanligaste felet i krishantering är att företag och andra organisationer lägger locket på eller gör sig onåbara. Ofta undviker ledare och makthavare att ta i kärnfrågan och det upplevs då som att de inte tar problemet på största allvar.
Den senaste tiden har vi sett hur bland annat C-ledaren Annie Lööf och Telia Soneras avgående VD Lars Nyberg har undvikit att svara på frågor när en kris blossat upp. Det är ett invant beteende, men det bidrar till att krisen fortsätter att växa i media och i allmänhetens ögon. Den grävande journalistiken och de kritiska rösterna fortsätter så länge det finns något mer att hämta och så länge personer på ledande positioner har något att dölja.
Ett av de viktigaste råden jag brukar ge i krishantering är att våga spela öppet. Erkänn felet om du har gjort fel. Ta redan på vad som har hänt och se till att samma problem inte upprepas. Att köra ner huvudet i sanden är ingen bra strategi.
Men gång på gång ser vi ett misslyckande. Senast ut är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons krishantering av Aftonbladets avslöjande om Kent Ekeroths inblandning i invandringskritiska och främlingsfientliga hatsajten Avpixlat. Åkesson vägrar svara på frågor och går istället och gömmer sig. ”Det finns ingen som helst anledning att det skulle ses som en partiledarfråga”, skriver Åkessons pressekreterare Linus Bylund i ett sms till DN. Nähe. Det är precis i liknande lägen, i krissituationer, som partiledaren ska visa framfötterna och ta ställning i frågan.
Men att gå och gömma sig tyder på en otroligt besvärlig situation för Åkesson. Att uttala sig och ta ställning i frågan skulle troligen innebära att ge Ekeroth sparken, vilket Åkesson inte vill.
Enligt uppgifterna ska Kent Ekeroth ha mejlat redaktionen på Avpixlat för att påverka innehållet. Trots att han tidigare förnekat någon som helst inblandning i sajtens innehåll. ”Vi har inget med den där hemsidan att göra”, har SD:s pressekreterare Martin Kinnunen tidigare sagt om Avpixlat.
Nu står SD-ledaren där igen. Frågan om nolltolerans mot rasism aktualiseras igen när en riksdagsledamot tros vara inblandad i den främlingsfientliga sajten. ”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.” Det skrev Åkesson i ett öppet brev i höstas.
Det här avslöjandet bör än en gång påminna SD-ledningen om att det inte går att driva ett parti i förnekelse.
Förra året skrev jag ett inlägg om SD:s förnekelse och lögner. Om SD-sympatisörer som stärks än mer i sina politiska val. Om Åkessons utmaning: Å ena sidan vill han skapa förtroende bland en bredare bas av väljare och få gehör för sin nolltolerans. Å andra sidan skulle drastiska förändringar och åtgärder, som att sparka Ekeroth, innebära en stor besvikelse bland riktiga sympatisörer som ser Aftonbladets avslöjande som en hyllning till det partiet egentligen står för.
1 svar