Kommunikation under all kritik


Som sista steg i SOUK-reportaget sprang jag in på Bianco i Gallerian Hamngatan. Där pratade jag med Gunnar Ericsson, franchisetagare och ägare till butiken. Jag hamnade helt rätt; Gunnar var öppen och hade många bra funderingar kring det som har hänt.

Enligt Gunnar är den tyska fastighetsägarens kommunikation kring nedläggningen under all kritik. För att undvika förödande konsekvenser måste man ha en lång framförhållning och prata med samtliga butiksägare i varuhuset i god tid för att möjliggöra en rimlig planering inför framtiden. Den tyska fastighetsägarens bristande kommunikation ledde till att flera butiker inte klarade sig. Vissa butiksägare hade inte möjligheten att öppna nya butiker och förflytta all personal, och gick därmed under. Gunnars reflektion får mig att inse att bara ett fåtal butiksägare blev informerade om nedläggningen långt innan det offentliga beskedet. Oasis verkar vara en av de butiker som fick veta rätt tidigt under processens gång och hann därför minimera skadan.

SOUK:s Bianco-butik lyckades rädda sin personal genom att sprida ut dem på andra Bianco-butiker i stan. Själv fick Gunnar två jätteduktiga tjejer och är därför rätt så nöjd med hur det hela slutade. Men han är ändå väldigt kritisk till hur SOUK:s tyska fastighetsägare skötte hela situationen. Ett minimikrav för när i tiden kommunikationen ska ske bör motsvara minst personalens uppsägningstid enligt lagstiftning. Istället gick hela processen extremt fort. Varken Gunnar eller jag vet något om kontrakten mellan butikerna och den tyska fastighetsägaren. Men det reportaget visar är att bara vissa butiker blev informerade före det offentliga meddelandet om nedläggning. Det har lett till att bara ett fåtal butiker har lyckats överleva.

Tack Gunnar för en jättetrevlig och givande pratstund! Kolla in Biancos senaste kollektion. Jag fick visa upp och prova två häftiga par.

2 svar