Sverigedemokraternas krishantering


Förnekelse, lögner och avslöjande efter avslöjande. SD-krisen har inneburit flera konsekvenser och är ännu inte över.

Erik Almqvist, Sverigedemokratisk riksdagsman och partiets ekonomisk-politiske talesman, är avsatt från partitoppen sen Expressen släppte en filmsekvens där Almqvist använder ord som ”blatte-lover”, ”babbe” och ”hora”. Almqvist förnekade att han använt kränkande och rasistiska ord, men sen släppte Expressen en film som bevisar motsatsen. Det här är en katastrof för SD som under den senaste perioden arbetat med att tvätta bort den främlingsfientliga bilden av partiet.

Strax efter avslöjandet höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens. Där tillkännagavs det att Erik Almqvist nu lämnar sitt jobb som ekonomisk-politisk talesman och platsen i partiets verkställande utskott. Sverigedemokraterna lade märke till den storm som händelserna skapade. De förstod att det bästa var att ordna med en presskonferens så tidigt som möjligt. Den tidigare strategin att lägga locket på fungerade inte. Men när Åkesson kallade till presskonferens hade man förväntat sig något kraftfullare, som att Almqvist avgår från sin riksdagsplats. Istället behåller han alltså sin roll som riksdagsman. Jimmy Åkesson säger:

”Jag har också uppmanat honom att allvarligt fundera över sin roll som ledamot av Sveriges riksdag. Jag har så klart tagit del av det filmmaterial från en händelse, för ungefär två år sedan, där Erik Almqvist uppträder på fullständigt oacceptabelt vis. Jag är djupt besviken över detta. Kopplat till vad jag under den senaste tiden har pratat om vad gäller nolltolerans, att vi saknar dubbla måttstockar i partiet så är det här, menar jag, de enda rimliga konsekvenserna.”

Enligt en opinionsundersökning vill den överväldigande majoriteten att Erik Almqvist lämnar riksdagen. I en företagskris hade det varit självklart. Personen i fråga hade genast tvingats till att avgå. Men i politiska kriser är det annorlunda, och till skillnad från andra politiska kriser är just denna SD-kris väldigt komplex.

Till skillnad från ledare i näringslivet kan inte förtroendevalda personer – som genom val erhållit ett uppdrag – avsättas från sina uppdrag. Vi kan kräva avgång, men personen i fråga kan inte bli avsatt mot sin vilja. Kanske kan man kalla det för baksidan av en demokrati? Bakom kulisserna måste detta innebära stora diskussioner inom Sverigedemokraterna. Åkesson säger att han uppmanat Almqvist att allvarligt fundera över sin roll som ledamot av Sveriges riksdag. Men för Almqvist vore det självmord. Han är inte bara en högt avlönad politiker med en stor maktposition. Han har också ett skyddsnät av vakter – ett skydd som givetvis stärkts under den senaste veckan.

En dag efter Expressens första avslöjande om Almqvist stäpptes ytterligare en filmsekvens, den här gången där partiets rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, och Erik Almqvist går runt med järnrör, varpå Kent Ekeroth tar timeout från politiken. Om denna filmsekvens säger Jimmie Åkesson:

”Jag tycker att den här historien är en annan sak än den vi hanterade i går. Här finns inga uppenbara politiska överträdelser i den här filmen. Att man beter sig olämpligt vid ett enskilt tillfälle är en annan sak.”

Jag menar att Åkesson gör ett stort misstag när han tar ställning på det sätt som han gör. Den handling och det hat som vi ser i filmen är mist lika allvarligt som de rasistiska orden. Reaktionerna är minst sagt starka. 3 av 4 väljare från alla partier vill att både Almqvist och Ekeroth avgår. Däremot är det inte särskilt överaskande att Sverigedemokraternas sympatisörer vill behålla de två toppolitikerna i riksdagen. Och det gör situationen för Åkesson svår.

Å ena sidan vill han skapa förtroende bland en bredare bas av väljare och få gehör för sin nolltolerans. Å andra sidan skulle ett uteslutande av partitoppen innebära en stor besvikelse bland riktiga sympatisörer som ser Expressens avslöjanden som en hyllning till det partiet egentligen står för. De sympatisörerna stärks och känner igen sitt eget beteende i filmerna. De känner igen sig i både Ekeroth och Almqvist.

SD-krisen i medierna:

Ingen partiledare klarar en sån fajtSverigedemokraternas ideologi som praktikKent Ekeroth tar en timeoutIngen partiblomma när Almqvist höll möteSpricka i SD sätter press på ÅkessonHan tar över i SD efter Erik Almqvist; Orrenius: Skandalen kommer att förfölja SD

Nya rubriker om SD-krisen:
Isovaara lämnar riksdagen efter ny SD-skandal
”SD:s väljare bryr sig inte om skandalerna”
Sympatierna för SD ökar i takt med varslen

Erik Almqvist lämnar riksdagen

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas förre ekonomisk-politiske talesperson som avgick från sin post i november, lämnar nu riksdagen och avsäger sig också sitt medlemskap i partiet. Det kom fram idag 30 december 2012 i ett pressmeddelande.

Men Almqvist kommer att fortsätta vara involverad i partiet. Enligt SD:s partisekreterare Björn Söder kommer Almqvist att jobba med ett medieprojekt som SD drar i gång. Almqvists bolag kommer då att anlitas som konsult. Erik Almqvist ersätts av Anna Hagwall.

Det här beslutet var på ett sätt oundvikligt. Förr eller senare måste detta hända som en del av krishanteringen, både ur partiets och Almqvists perspektiv. Men beslutet har dröjt, delvis på grund av resonemanget jag för ovan.

1 svar